zondag 1 november 2015

Billie is ook een meisjesnaam.

Hopen kleren had dat babymeisje van me.
Groeien en dikken doet dat babymeisje van me.

Die combinatie zorgde ervoor dat ik deze week de nood zag om een eerste kledingstuk voor haar te naaien. Met leggings komt ze nog een heel eind (enfin, dat dacht ik toch tot deze morgen, toen ze bijna uit een jegging plofte), maar een T-shirtje zou het in ieder geval worden.

Billie, de jongste 09-Zoon, had ik mij aangeschaft zodra ik kon, maar tot nu toe bleef die onaangeraakt in de kast. Naast het feit dat tijd en energie ontbrak, had ik ook een soort van Billievrees. En dan nog van de domste soort.


Want nee, voor tricot heb ik nooit schrik gehad. Ik behoor tot het lover-kamp. T-shirtjes maken doe ik met mijn vingers in de neus. Maar dat patroon openplooien, worstelen om over te tekenen, en -bovenal- het opnieuw opplooien en het in het hoesje terugproppen, daar kreeg ik koud zweet van.

Volledig onterecht trouwens, 't is een eitje. En veel minder eng dan het lijkt.
Een keer je het patroon vast hebt, wijst alles overigens zichzelf uit.

Mijn kleine is een uit de kluiten gewassen viermaander. Ik meende een maatje 74 nodig te hebben. Het patroon start vanaf maat 80, maar aangezien er ook small-maten inbegrepen zijn, en een small-maat betekent dat die een verlengde kleinere maat is, kan een 80 small evengoed doorgaan voor een 74 long. Uittekenen dus!

Ik had al horen waaien dat de mouwen smal uitvallen. Babyarmpjes door mouwen wringen is zowat het lastigste gegeven in heel het baby-aankleedproces, dus heb ik die mouwen een heel stuk verbreed (van 11 naar 14,5 cm onderaan). Aan de rest van het patroon werd niet geraakt.De lengte van een maatje 80 kan mijn dame al verdragen aan haar romp. In verhouding zijn de mouwen wel een stuk te lang (of mijn kind heeft korte armpjes, dat kan ook). Voor de rest weinig aan te merken op Billie. De enveloppehals werd heel handig bevonden, het babyhoofdje moest niet afzien.

Met een haaraccessoire is het unisex T-shirtje opeens speciaal voor kleine dametjes gemaakt. VoilĂ , ons Billie is helemaal meisjesproof.

Patroon: Billie van Zonen09
Stof: Stoffenspektakelrestjes (da's een groot voordeel, zo kleine kleertjes naaien)

(*) dat kleine dametje van me grijpt tegenwoordig naar speeltjes, en begint erop te zabberen. Zo was ze gisterennacht het lichtgevend schildpadje aan het muilen. Uiteraard wou ik dat haar dat overdag laten overdoen om dat op de gevoelige plaat vast te leggen, en -even uiteraard- lukt het dan niet meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten