maandag 18 mei 2015

Timo's Taal #2

Sinds mijn eerste Timo's Taal, vielen er mij een hoop eigenaardigheidjes in zijn taalgebruik op.


Een pintje wordt een puntje, net zoals een pilletje een pulletje is. Nog een leuke i-u-wissel: een cirkeltje wordt door onze jongeman uitgesproken als een sukkeltje
Superschattig is ook wanneer de r vervangen wordt door een j: de tjein heeft vetjaging. Ja hoor, het kind is al realistisch in zijn spel. 
Bruin is bruim, en wit is eh… grijs. Met grijze auto’s kan ik leven (dat is meestal ook niet gelogen – mensen, als je die kleur kiest, was je wagen dan ook tijdig. Uiteraard blameer ik jullie voor deze kleurige verwarring), sneeuw is ook grijs (die jongen bedoelt de drab, uiteraard),  een grijze maan kan er ook nog net door, maar als hij zijn tanden poetst om ze mooi grijs te krijgen, nja, dan hoop ik toch dat het begrip ‘wit’ ook uit dat kindermondje met schitterende tandjes kan komen.

In de paasperiode kwam hij ook heerlijk uit de hoek:
Paasmaandag was het, en na een weekje vakantie kwamen we aan bij de oma en opa in Paal. De klokken hadden goed hun werk gedaan.
- [Verbaasd en opgetogen] Er groeit chocolade in de tuin!
- Ja, dat zijn paaseitjes hé. Wie zou dat hebben gebracht?
- De sint!  
De volgende keer vertrekken we pas ín de vakantie op verlof, dan mist hij geen zo’n essentiële informatie.

Nog in chocoladethema, op een rustige ochtend aan de ontbijttafel:
- Dat zijn mensen van chocolade.  
Een foto van mensen met een donkerbruine huid op een doosje hagelslag is wel verwarrend, zeg nu zelf.

Wanneer hij zichzelf een donkerbruine huid aangemeten heeft, door tuin en zandbak als hydraterend crèmepje te hebben aanzien, vraag ik Timo zijn kleren uit te doen vooraleer we richting badkamer vertrekken. "Zo kan het wasgerief meteen in de machine."
- wat is gerief, mama?
[Vervloekt zichzelf, want gerief past vast niet in deze samenstelling, maar dat wordt genegeerd en koortsachtig wordt geanalyseerd om een bevredigend antwoord te kunnen geven]
- Gerief is een naam voor allemaal dingen samen. Zo heb je schrijfgerief, en dat zijn allemaal pennen en stiften en kleurpotloden. En werkgerief, dat zijn papa zijn tangen en zagen en hamers. En wasgerief, dat zijn alle dingen die nu samen gewassen moeten worden.
- Mama, wij zijn ook wasgerief. Wij moeten samen in bad!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten