zondag 11 januari 2015

Een V-halstrui met te korte mouwen

Aanschouw deze trui.
Een simpel grijs ding, superwarm en heel zacht. En ook behoorlijk duur geweest. En te kort aan de mouwen voor de echtgenoot. Helaas.

Ik wou de trui al een tweede leven laten leiden bij de schoonvader, maar dat ging niet door. Foute halsuitsnijding en kieskeurige schoonvaders, zoiets.
Maar stiekem was ik daar blij om. Want de dag dat de echtgenoot de trui had meegenomen richting oosten, had ik toch net een fantastische inval: ik zou er een warme muts mee maken voor de kleine.
Want nu loopt hij nog steeds rond met een dubbel tricootje, en ik zag het arme kind in de loop van de week naar zijn oor grijpen terwijl zijn mutsje opstond. Fail, moeder!

Bon, een muts uit een trui, dat laat heel veel trui over. En da's ook zonde. 't Was echt geen goedkoop ding, zoals ik al zei.
Don't make things harder than they are: maak er gewoon ook nog een trui uit!

En zo geschiedde. Omdat ik die V-hals wel echt vind passen bij die trui, zou ik die gewoon kopiëren. Maar uiteraard had ik geen patroontje met een V-halsje in verwerkt. Dat zou te gemakkelijk geweest zijn. De logische inner ik tekende daarom een bestaande gekochte trui van Timo over. Dat had geen V-hals, maar ik zou het wel aanpassen. (Aan een bestaand patroontje een V-hals toevoegen, had ik uiteraard niet gedacht. Ik bedoel, daar is toch geen uitdaging aan *kuch*.)


Wanneer voor- en achterpand aaneen stonden, knipte ik een V-halsje in mijn stof, tornde de bestaande halsboord los, knipte daar een stuk af, en plaatste die in mijn nieuwe halsopening.
Doordat ik die boord gewoon inkortte, had ik daar geen extra aanwijzingen voor nodig, maar ik had mijn huiswerk wel gemaakt en op de blog van Oon staat duidelijke uitleg hoe je zelf zo'n boord tekent.
Maar aiaiai, bleek dat  gat met boordstof aan nu toch wat kleiner uit te vallen dan verwacht. Of wat had ik gedacht. Patronen, dat is toch een goede uitvinding.
Ik tornde mijn boordstof los, knipte het gat wat groter, en trok nog wat harder aan de boordstof, zodat die toch aan het nieuwe gat paste. Er zit nog een kléin beetje rek op.


En waar een wil is, is een weg. Mits de juiste techniek -een beetje geforceer- gaat die trui over Timo's hoofd. Zeg nu zelf, echt ongelukkig ziet hij er toch niet uit, na dat geworstel.


En nu, nu heeft die trui te lange mouwen. Maar dat lost zich tegen volgend jaar vanzelf op. Kinderen, heerlijk om voor te naaien.

Dan rest (haha, rest) enkel nog de hamvraag: gaan uit die stukjes mouwen nog wel een muts?


Patroon: zelf getekend
Stof: recykleermateriaal


1 opmerking:

  1. tuurlijk kan daar nog een muts uit
    enne ik pas altijd het gat voor het hoofd voor ik het verder verwerk

    BeantwoordenVerwijderen