dinsdag 7 oktober 2014

Tussendoor

De herfst nadert met rasse schreden. Officieel is ze er al een tijdje, en vandaag werd ze ook officieus ingezet met de eerste droevige lucht sinds lang.

En een snel projectje, dat kon ik vorige/deze maand wel gebruiken. Tijd ontbrak voor iets groots, maar ik moest mij toch even aan de happytherapie laven.

Een tricootje zou dienst doen voor het Mushroom T-shirt (patroon Ottobre 2014/4). Een simpele longsleeve met zakjes voorin.
Een therapeutisch avondje tekenen, wat therapeutische uurtjes knippen.
Het therapeutische stikken... bleef uit!
Die zakjes bleken toch een struikelpunt, nondedju.

Een übernaaister (een tante van manlief, niet behorend tot het rescue team in het toilet) kon me op Facebookchat niet helpen.
Over computer gaat dat toch niet zo makkelijk, en zij deed het anders. Ai.
Dan maar in tig Facebookgroepjes uitleg vragen. Je moet me wel nageven dat ik niet, zoals vele anderen, hetzelfde bericht klakkeloos copy-pastete waar ik maar kon. Daar heb ik namelijk een bloedhekel aan. Dus dames, gebruik jullie creativiteit ook bij het plaatsen van berichten, en weet dat iedereen ook in net dezelfde tien creatieve groepen zit als jijzelf.
Iedereen die antwoordde, struikelde over hetzelfde probleem, maar ik kreeg wel een gouden tip: contacteer toch gewoon het tijdschrift zelf.
Prachtig idee, vond ik, en ik trok mijn stoute schoenen aan en mailde naar de Finse dame in kwestie.
Zij speelde enorm snel op de bal, want binnen de 7 minuten had ik een antwoordje - mét tutorial.
Ik kreeg toestemming om het te posten, dus voilà.


De tutorial werd gevolgd, inzoverre ik die begreep, en ziehier, het resultaat mag er best wezen:
Voor wie schrik heeft van grijze pdf's met Engelstalige uitleg heb ik eigen beeldmateriaal en commentaar. Ik pretendeer niet dat het een goede tutorial is, en ik ben vast super veel 'voor de hand liggende' zaken vergeten, maar als je goed naar de foto's kijkt, kan het amper fout gaan (hoop hoop).

Hier gaan we dus!

Markeer de plaats van je zakje met behulp van je patroon.


 Naai daarom met een losse steek (of gebruik een stiftje of balpen. Daar was ik pas bij het tweede zakje opgekomen.).

Plooi de boordstof met de goede kanten naar buiten en naai ze vast zoals op de foto. Je naait hem aan de kant van de middenvouw van het voorpand, met het gevouwen boordstofdeel naar de middenvouw van het voorpand.


Dan naai je je zakdelen vast: het kleine zakdeel komt met de rechte kant gelijk met de boordstof, het grote zakdeel ligt gespiegeld.

Knip het zakdeel open zoals mooi op de pdf te zien is: het is een rechte lijn met aan de uiteinden een driehoekje. >-------<
Plooi dan de zakdelen naar binnen.


Boven- en onderaan moet de boordstof afgewerkt worden door ze binnenin vast te naaien aan de driehoekjes.Op deze manier dus:Naai dan de zakdelen aan elkaar, en je bent klaar!

Tot zover de handleiding voor een blij kind. Al kunnen de ballonnen er ook wel wat mee te maken hebben.
Patroon: mushroom pattern
tricot: een Lillestofje van het Stoffenspektakel
boordstof:  Fino in Fondo

3 opmerkingen:

  1. Leuk truitje! En nog leuker dat je deze tutorial met ons deelt :-) Ik heb het tijdschrift niet, maar met deze uitleg ga ik het eens proberen op een ander patroon. Heel tof! En dat van die vragen op facebook-groepjes, helemaal mee eens ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je voor het delen van je tutorial; ik miste net dat ene stukje inzicht om het goed te maken, maar nu is het gelukt, dankzij jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En deze tuto is goud waard! Dankuwel hiervoor, want ik loop hier al 2 maanden m'n hoofd over te breken.

    BeantwoordenVerwijderen